Мекана боја брескве је боја која ће владати 2024. годином

12.1.24

 


Бар тако кажу стручњаци. Наиме, Пантоне компанија из Њу Џерзија, која себе назива ауторитетом за боје, предвиђа да ће ова нијанса брескве (на енглеском Peach Fuzz) бити најпопуларнија боја у 2024. Што значи да ћемо вероватно ову боју највише виђати не само у модном свету, већ у свету ентеријера као и у другим сферама дизајна.


Али, ко је уопште Пантоне и зашто се њихово мишљење толико цени? Ова компанија уопште не производи боје, већ прави савршену формулу боја. Знате како боје могу да изгледају другачије ако их одштампате на картону, папиру или текстилу? Посао ове команије је да направи савршену формулу како би једна нијанса боје изгледала исто на свим материјалима. Звучи једноставно, али компаније из многих индустрија унајмљују Пантоне да би добили савршену нијансу за свој бренд. 


Боје су екстремно важне у брендингу. Тифани накит се препознаје то својој нијанси плаве боје и нико други не користи ову нијансу. Хермес је познат по својој јаркој наранџастој у модној индустрији. Кодак је унајмио Пантоне да им направи формулу за светлију нијансу жуте за свој бренд. Пантоне је чак направио боју за Минионсе. Наиме, креатори филма су желели специфичну боју за Минионе, па су стручњаци из Пантона направили банана нијансу жуте. Која би друга била! Сви знамо колико Миниони воле банане! :)



Пантоне је до сада тестирао преко 10 000 боја! Те боје представља у каталозима које продаје компанијама. Дизајнери користе ове каталоге када креирају колекцију. Цена најобичнијег каталога је $765, док највећи може да кошта и до $7000! 


Знајте да боје брендова нису случајне, већ су пажљиво одабране у сарадњи са стручњацима за боје. Сваке године Пантоне објави и боју године, на основу анализе трендова и друштва. За ову годину су одабрали пастелну боју кајсије јер предвиђају да ће се у 2024. години људи посветити себи и да ће више времена и новца улагати у мале ствари. Уживање, саосећање и емпатија је оно чему људи највише теже у 2024. и ова боја одражава управо та осећања. 



Дозу боје брескве су припремили и дизајнери за пролеће 2024. Патоу је представио одело у овој нијанси, за које предвиђамо да ће бити популарно у пословном свету.



Мисони је боју брескве представио на романтичнији начин. Нијанса које је мешавина наранџасте и розе је савршена женствена боја, коју можемо носити у свакој прилици.



Алаиа бренд је комбиновао боју брескве са беж и белом бојом. 



Док је Балман наравно искористио ову боју за луксузну хаљину која ће се сигурно наћи на неком црвеном тепиху.


Фото: Катрине, GoRunway

Постави коментар