Висока или експериментална мода

12.2.23

 


Недеља Високе моде се завршила недавно у Паризу где су представљене 23 колекције. Висока мода значи да цена ових комада вреди и преко 10,000€! Модне куће располажу невероватним буџетима, израђују луксузне хаљине и имају верне купце, па смо увек спремни за невероватне ревије. Али ове године су нас неочекивано изненадили.

Већ смо били изненађени на Шипарели ревији где су представљене хаљине са лавовима и где су чак и гости били занимљиво обучени. Али да ли је ово стварно висока мода? Да ли дизајнери почињу да праве хаљине које није могуће носити?

Неки креатори, као Виктор и Ролф су отишли корак даље у експериментисању, па су нам представили хаљине које више изгледају као костими. Можда ово јесу занимљиве креације, али не видимо купца који би одвојио преко 10,000€ да би купио костим. 




Скоро све хаљине у колекцији прате ову чудну идеју.


Осим ова два модела. Што нас подстиче на размишљање, ко уопште поставља трендове? И да ли уопште требамо да се угледамо на овакве идеје? Већина модних пратилаца сигурно неће одвојити толико новца за хаљину високе моде, али знамо да наши омиљени брендови (Зара и Х&М) прате трендове са писта Недеља Моде, што значи да ће се ови стилови пренети на нашу свакодневну одећу.

 


Сви преферирају елегантан стил свакодневне девојке, па су модни брендови као Шанел, Диор и Ели Сааб увек омиљени. Али већ неколико сезона, три омиљене модне куће играју на сигурно. У последњих неколико година, стално добијамо исти дизајн. Мада њихови комади јесу вредни куповине, и спадају у одећу која се може пренети на следећу генерацију; ипак бисмо волели да видимо нешто другачије. Коко Шанел и Кристиан Диор су у своје време сваке сезоне мењали стил своје модне куће али и даље остајали верни својим муштеријама. Сваки пут би изненадили и одушевили своје фанове.


Шанел и даље прави савршене јакне од твида, али су исте из сезоне у сезону.




Ели Сааб сваке сезоне дизајнира луксузне хаљине, али игра на сигурно последњих неколико сезона.



Диор је имао неколико турбулентних година након што су отпустили Џона Галијана, па се одлучују на сигурне кораке да не би поново били део неког скандала. Марија Грација Чиури је одличан дизајнер за њих, и њена колекција је дефинитивно била најбоља на Недељи Високе Моде за пролеће/лето 2023, јер је била носива и свакодневна. Али смо ипак очекивали више. Или можда ми имамо превисока очекивања за Високу Моду?


Овде можете погледати целе колекције: Шанел, Диор и Ели Сааб

Фото: GoRunway.com

Постави коментар