Купујемо стратешки - 5 корака до успешне куповине

24.2.23


 

Да ли сматрате куповину одеће обавезом или омиљеном активношћу у слободно време? Да ли купујете импулсивно или плански?


Распродаје и шетње тржним центрима већину нас наведе да купимо нешто што нам не треба или што не знамо да искомбинујемо. Убрзо схватимо да наша гардероба није функционална, иако је имамо довољно па чак и превише, и вратимо се у зачаран круг са познатом изјавом: Немам шта да обучем!

Уствари требамо да кажемо да не знамо како да стратешки купујемо комаде који ће се савршено уклопити са остатком наше одеће.


Следећи пут кад се упутите у тржни центар или купујете онлајн, поставите себи следећа питања да бисте саградили савршену личну колекцију која ће одражавати ваш карактер.



1. Да ли могу да комбинујем овај комад уз бар 3-4 комада које већ имам?


Често купимо ствар која нам се свиђа али немамо уз шта да је комбинујемо; или имамо на уму само једну савршену комбинацију са новим комадом, или га купујемо за само један догађај. Ово није лоше, али би било боље да можете да уклопите тај комад у бар 3-4 изгледа да бисте га добро искористили на дуже стазе (поготово уколико је нека скупља ствар). Уколико рецимо купујете блузу за посао, одлучите се за боју и крој која ће се савршено уклопити уз неколико кројева панталона или сукњи. Баш због ових комбинација су неутралне нијансе савршене!






2. Да ли бих купила овај комад да није на распродаји?


Знамо да је тешко одолети распродаји! Али када препуните ормар стварима са распродаје које не знате како да комбинујете или немате где да носите, схватићете да је то само протраћен новац. Ако увидите да је нешто снижено са 5,000дин на 3,000дин, ви нећете уштедети 2,000дин већ ћете потрошити 3,000дин! И ако ће вам тај комад само седети у ормару, новац је дефинитивно протраћен.


Распродаје невероватно утичу на наш ум и већина нас купује више од планираног мислећи да ћемо уштедети. Уствари, требамо да размишљамо исто као да комад није на распродаји. Значи, враћамо се на први корак и размишљамо како да га комбинујемо.


Још боља стратегија је да прегледамо нову колекцију чим стигне, онлајн или у продавници. Фоткајте комад који вам је запао за око (и још боље, испробајте га) или ако претражујете онлајн сачувајте га (bookmark). Кад наиђе распродаја, ви нећете морати да прегледате гомилу ствари већ ћете знати на које комаде циљате. Уколико је попуст задовољавајућ, купите док вас неко не предухитри. :) 



3. Да ли купујем овај комад само зато што је у тренду?


Ух, ти трендови. Могу да буду инспиративни али могу и да нас наведу да купимо нешто што нама не одговара. Нити одговара нашем стилу ни нашој фигури. Кроп мајице су добар пример. Свуда су, али нису за свакога. Нити свако жели да их носи, али нас маме јер су у тренду! Већ неколико година! 


Једноставно размислите да ли је овај тренд за вас, да ли имате где да носите такав комад и како бисте га комбиновали. Ако нисте сигурни, одложите куповину за следећи пут. Ово ће вас спасити од импулсивне куповине.





4. Да ли ће ми се исплатити да уложим у овај комад?


У неким ситуацијама се исплати уложити у скупљи комад који ћете често носити. Одлична торба коју ћете носити скоро сваки дан на посао, удобне чизме у којима ћете се осећати елегантно током целе зиме; као и капут, су комади у које треба уложити. Њих ћете носити често, па ће се трошак исплатити. Док неке ствари које не носите често је најбоље купити у продавницама брзе моде (Зара, Х&М), светлуцава хаљина за Нову Годину нпр. 



5. Да ли овај комад одговара мојој фигури?


Једно од најважнијих питања приликом куповине је како тај нови комад заправо вама стоји. Истражите које величине вама највише одговарају; никад немојте купити мању или већу величину, јер је ваша распродата, надајући се да ће вам стајати добро; и увек проверите детаљне размере величина за сваки бренд уколико купујете преко интернета (невероватно је колико се величине разликују од бренда до бренда).


На крају ћете испробавањем различитих кројева доћи до закључка какви комади вама добро стоје и у којима се осећате добро. Не стоје свакоме плитке панталоне, можда сте тип за дубоки крој; можда вам баш добро стоји дубоки крој панталона уз кроп мајицу. Никад нећете знати док не испробате. Што уме да буде захтеван посао, знамо! Али на овај начин градите личну колекцију која ће вас одлично служити у свакој прилици и напокон ћете моћи да се брзо спремите. Значи мало више посла око бирања нових комада ће вам уштедети драгоцено време у будућности. Више никада нећете мислити да немате шта да обучете! 


Фото: Пинтерест, Инста

Постави коментар