Улични стил - инспирација или представа за фотографе?

25.10.22

 


Мода некад уме да буде превише експериментална за наш укус. Наш сајт бави лепим облачењем и усавршавањем сопственог стила, па не дискутујемо често о чудним дизајнима које дизајнери пласирају на модним ревијама. 


За сезону пролеће/лето 2023. која је била представљена у августу и септембру широм света, нисмо нашли толико инспиративних комада и изгледа као претходних година. Дизајнери и стилисти су се више окренули експерименталној страни и заборавили су на нас, класичне купце. Видећемо како ће се то одразити у будућности, али генерално мода је била узбудљивија пре 10 година. Чак су трендови од пре 10 година релевантнији данас од свежих трендова ове године.


Кад су друштвене мреже постале популарне, и кад су сви могли да објављују занимљиве фотографије и добијају скоро исти број прегледа као популарни модни магазини, тада смо открили какав генијалан стајлинг имају посетиоци модних ревија и то је постало познато као Улични Стил. Ти људи су професионалци и они постављају модне трендове, па није ни чудо што имају тако добар стајлинг! То су купци за робне куће, стилисти, шминкери, модели, и други запослени у модној индустрији.


Ови људи су са заслугом добили огроман публицитет јер се нико на свету не облачи боље од њих. Владали су уличним стилом неколико година и привлачили професионалне фотографе који су објављивали њихове фотографије на интернету - тако се прославио фотограф из Њујорка Скот Шуман и чак је објавио неколико књига са овим фотографијама.


Фотографија Скота Шумана са његовог блога The Sartorialist


Пошто је ово одлична прилика за публицитет, тако су кренули сви жељни публицитета да посећују модне ревије само да би их улични фотографи приметили, и они би тако добили свој минут славе. Чак многи од новопридошлица нема позивницу за модну ревију, само би се појавили испред улаза. Стилови су постали толико експериментални да више одговарају костимима него стилизованом изгледу. Чак се познати глумци, музичари и ријалити звезде сада појављују као звезде уличног стила. Као нпр. Џејден Смит, син Вил Смита, са насловне фотографије. Били би одушевљени и њима као стилским звездама да они то стварно јесу. Као што су то Блејк Лавли и Сара Џесика Паркер. Али то сигурно није Ким Кардашијан коју Вог магазин мора да спомене скоро сваког дана! Баш чудно!


Па тако ове године нисмо пронашли много уличних стилова које би могли да поделимо са вама. На званичном Вог сајту има преко 500 уличних изгледа, али ниједан од ових не достиже стандарде високе моде. Или су превише експериментални, или су то познати који су плаћени од стране модних кућа да носе њихову одећу. Можете погледати све изгледе ОВДЕ, па нам јавите ваше утиске.


Тренд чудног облачења су приметили и неки ЈуТјубери, па су направили фантастичан видео на ту тему. Наиме, пре 3 године (а данас је ситуација много чуднија, па би могли да понове видео), они су одлучили да се појаве на Недељи Моде у Лондону, без позивнице, са експерименталним стилом и да ухвате пажњу фотографа. Пројекат није само успео, већ је модел статиста Макс чак позван на модне ревије!




Имали су план да обуку Макса најгоре што су могли, да се појаве на Недељи Моде и да направе сцену. Имали су само један дан да смисле цео догађај. 


Прво су купили одећу и аксесоаре у најјефтинијој продавници у Енглеској, Примарк.





Пустили су машти на вољу и смишљали су најсмешније костиме. Јер ако Баленсиага и Кање Вест могу да дизајнирају кошуљу која је закачена на мајицу, што не би и они?!





Након што су смислили најсмешнији стајлинг, упутили су се на Недељу Моде где је Макс једноставно шетао улицом док су његови пријатељи глумили уличне фотографе. Након само неколико минута, придружили су им се и прави фотографи, и представа је почела.




Макс се представио као шеснаестогодишњи модел из Букурешта. Постао је звезда за неколико минута.



Чак се појавио на Инстаграм профилима фотографа! Истог дана! И да, он стварно носи вештачке трепавице! Генијални су!



Следећег дана, Максови пријатељи ЈуТјубери су повукли везе и успели су да га убаце на једну од модних ревија, и то у први ред! Макс се дружио са познатима, појавио се на њиховим Инстаграм сторијима и био је права звезда ревије!




Невероватно је шта се све може постићи са гуменим рукавицама и самоувереним ставом. Макс је фантастично глумио оба дана, стварно је био права звезда и доказао нам колико модни свет уме да буде шокантан. 




Испод можете погледати овај фантастичан видео. Јесте на енглеском, али можете изабрати српски језик за превод у опцији за титл. 



     


Извор: ЈуТјуб канал: Zac Alsop

Постави коментар