Мислите да немате шта да обучете? Вероватно правите ових 5 грешака

16.8.22


Невероватно је колико нас се суочавамо са овим проблемом. Колико пута нам се десило да требамо негде да идемо, почнемо да размишљамо о нашој комбинацији за тај догађај сат времена раније, само да не бисмо нашли решење након једног сата и пуног ормара одеће! 


Ово је чест проблем, али није нерешив. Погледајте којих 5 грешака вас спречава да се савршено обучете.



1. Купујете шта је у тренду, уместо да се фокусирате на основне комаде



Сви волимо трендове, првенствено ми стилисти! Трендови су узбудљиве, необичне идеје кроз које модни експерти изражавају своје мишљење о тренутном окружењу. Али трендови не трају дуго, за разлику од основних комада. 

Основни комади могу да се комбинују уз све, савршено вам стоје у свакој прилици и дуго ће вам трајати (у зависности од квалитета наравно). Кад имате гардеробер који је добро снадбевен основним комадима, лако можете да експериментишете са трендовима јер ћете увек лако моћи да комбинујете тренди и основно.



2. Купујете неквалитетне ствари



Настављамо са темом трендова, јер су улични брендови преузели скоро па главну улогу у моди. Због њих брже конзумирамо трендове и због тога купујемо јефтинију и мање квалитетну одећу. Оваква одећа краће траје, сигурно вам није толико удобна и не осећате се тако добро у њој као у нечем квалитетнијем. Уколико бисте питали неку старију даму из вашег окружења о моди пре неколико деценија, сазнаћете да је одећа пре била скупа и да се због тога мода више ценила. Сигурно сте од мајке, баке, тетке и наследиле неки комад јер је тадашња одећа направљена да траје. То није била висока мода, али је била квалитетна мода.


Наша стварност је мало другачија и данас већу улогу играју трендови и брендови. Па се зато определите да купујете тренди ствари, које можда нећете тако често ни дуго носити, по повољнијој цени; док одвајате већи буџет за основне комаде које ћете носити у више прилика. Јер ови комади требају да буду квалитетнији и удобнији.



3. Чувате одећу коју више не носите




Неку одећу чувамо јер нам је жао да је бацимо, док неку чувамо из сентименталних разлога. Али морамо да знамо да нам та одећа више није корисна, штавише само нам прави гужву у ормару и спречава нас да видимо ствари које стварно носимо!


Следећи пут кад будете сређивале ормар, запитајте се да ли сте носиле тај комад у року од годину дана? Уколико нисте, није му место у вашем ормару. Поклоните га некоме, дајте у добротворне сврхе, рециклирајте или ако нисте сигурне да желите да га се отарасите, спакујте га у неку кутију док не будете сигурни. Ако након годину дана видите да вам тај комад нимало не недостаје, време је да се избаци из куће. 



4. Купујете одећу за будућност




Колико пута смо сви поновили ову грешку, која није била ефикасна за наш стајлинг као ни за наш новчаник! Колико пута видимо неки фантастичан комад који желимо да имамо, али не знамо кад ћемо га носити или нам једноставно тренутно не стоји баш најбоље. Али га ипак купимо, јер планирамо да га носимо некад у будућности кад будемо мршавије, у бољој форми или кад будемо напокон ишле на жељени догађај. 


Ово морамо да престанемо да радимо јер живимо сад у овом тренутку и требамо да купујемо ствари за овај тренутак. Не знате каква ћете бити особа у будућности и какав ћете стил имати.


Ствари за будућност на крају заврше у дну ормара, заборављене и неношене. Откријемо их након неког времена, кад више и нису у тренду. Што вам се сигурно десило са плитким фармеркама које су биле тако популарне почетком 2000-их!


Уколико упаднете у клопку импулсивне куповине, спасите се тако што ћете фотографисати тај комад, сачувати фотографију у телефону и размислити касније о куповини. Кад погледате ту фотографију након 2-3 дана, размислићете хладне главе да ли вам стварно треба. З



5. Немате инспирацију за лични стил




За грађење личног стила је потребно време. Многи критичари моде би рекли да је ово губљење времена, али то једноставно није истина. У доброј одећи која нам савршено одговара се осећамо баш добро са разлогом. Чак је и познати психолог Џордан Питерсон изјавио да је изузетно важно увек бити савршено обучен уколико желимо да напредујемо у животу. Добар лични стил нам даје самопоуздање, постајемо озбиљнији и спремни за успех. Тако да не можемо да занемаримо ситуације кад не знамо шта да обучемо, шта да купимо и како да склопимо комбинацију.


Прво што требате да урадите је да нађете инспирацију за ваш стил. Пратите модне магазине (као нпр. нас 😉), потражите на интернету или Пинтересту стилове који се вама свиђају. Сачувајте те фотографије и направите свој фолдер инспирације. Ускоро ћете видети да се понавља исти шаблон комбинација који је вама запао за око. Испробајте такве комбинације са одећом коју тренутно имате, као и са новим комадима и видите да ли вам одговара нови изглед. Имајте стрпљена, и видећете како ће вам се полако градити ваш лични стил. Када пронађете лични стил, куповина и грађење комбинација ће бити много лакши. 


Фото: Пинтерест

Постави коментар