10 ТРЕНДОВА ИЗ ПРОШЛОСТИ КОЈИ СУ ПОПУЛАРНИ И ДАНАС

4.8.21

 



Седамдесете су деценија са најбољим модним трендовима до дан данас. Како смо то закључили? Када је неки период константна инспирација дизајнерима и стилистима, онда знате где и ви да тражите креативне идеје.

Многи трендови се враћају, са добрим разлогом. Па се тако ових 10 трендова полако враћа на модну сцену у освеженом издању.



1. The Wrap Dress


Хаљина која се веже је чувена хаљина модне куће DVF, која се производи и данас. Diane von Furstenberg (иначе бивша принцеза) је дизајнирала хаљину са циљем да хаљина буде женствена и практична. Дијана се чак и појавила као модел у првој реклами за The Wrap хаљину. На слици испод је можете видети како позира наслоњена на кутију са натписом: ,,Осећај се као жена. Носи хаљину.” Модерне верзије ове хаљине су скоро идентичне оригиналу из 1973. године, јер кад је нешто класика онда и не треба пуно да се мења. 




2. Монохроматско облачење


Девојке су и тада, као и данас, волеле да се облаче у једној нијанси или сличним нијансама. Једноставно нема ничег елегантнијег од ове комбинације. Углавном су бирале неутралне нијансе, али и овако јарки изгледи су били чести. 





3. Хаљине од тексаса


Тексас је материјал који ће заувек бити популаран, али тексас хаљина има своје популарне и не тако популарне моменте. Седамдесете су биле деценија када је њихова популарност експлодирала, и сада се полако враћају на сцену.




4. Сафари стил


За овако фантастичан стил је направљена и фантастична фотографија! Генијална фотографија испод (која приметићете такође прати монохроматски стил) је део едиторијала Нова Магазина из 1968. године, фотограф је Ханс Феурер. Добар стил је дефинитивно безвремен јер овај изглед би лако могао да буде део едиторијала из 2021. године. Само без цигарета. 😐




5. Crochet


Хеклана одећа већ три године не силази са модних писта. Скоро све модне куће су имале своју верзију овог тренда, али најзанимљивији нам је Miu Miu дизајн који се потпуно вратио у седамдесете године. 




6. Пословно одело


Пословна одела су ушла на велика врата у овој деценији јер су и жене ушла на велика врата у пословни свет. Занимљиво је што су одела била много ширег кроја него данас, али су ипак женствена. Прелепа Бјанка Џегер је била најбољи представник елегантних одела. Вероватно су због ње и постала популарна. 




7. Корпа торбе


Џејн Биркин не можемо назвати модном иконом из прошлости јер је она и данас једна од најпопуларнијих личности у свету моде. Џејн није могла да пронађе одговарајућу торбу за све своје ствари, поготово након што је имала бебу, па је одабрала плетену торбу као свој свакодневни аксесоар. Иначе су ове торбе популарне као торбе за пијацу у Француској. Јер Французи од најобичније ствари направе модни тренд. 

Модерну верзију ове торбе праве и компаније високе моде. На слици испод можете видети модел Loewe модне куће из Мадрида.

Џејн је била инспирација за тренутно најскупљу и најпожељнију Хермес Биркин торбу, након што је директор ове компаније срео Џејн у авиону 1983. Наиме, Џејн је покушала да убаци своју корпу торбу у одењак изнад главе кад јој је све из торбе испало. Она је објаснила да не може да нађе савршену торбу за себе, па је то служило као инспирација директору Џину Думасу да направи класичну Биркинку.

Од торбе за пијацу до најскупље торбе на свету. Никад се не зна где вас нешто може одвести. 😉



8. Jumpsuit


Или елегантан комбинезон је имао своје варијације у свакој деценији. Али је увек остао елегантнији од панталоне + мајица комбинације.




9. Мараме


Џеки Кенеди је главни кривац за популарност овог аксесоара, али добро знамо да марама као главни аксесоар за главу није ништа ново. У нашој култури се марама сматрала незаобилазним аксесоаром у време наших бака. 

Данас је користе сви познати дизајнери: Versace, Dolce & Gabbana, Prada и други, али још није добила на популарности код трендсетера. 






10. Бохо хаљине


За крај морамо да споменемо најопуштенији и најпривлачнији тренд у скорије време. Бохо хаљине су женствене, са цветним принтом и сашивене од најмекших материјала. Њихова популарност неће скоро опасти. 



Фото: Пинтерест, Prada, Dsquared, Dolce & Gabbana, DVF


Постави коментар