8 НАЧИНА ДО МАЊЕ СТРЕСА У ВАШЕМ ЖИВОТУ.

23.7.21


 

Организован живот захтева стратегију, коју требате свакодневно и дословце примењивати. Са стресом се суочавамо редовно, па је зато важно направити кључну стратегију против свакодневних брига. Стрес се нагомилава и важно је пресећи чест допринос овог лошег осећања да не бисмо дошли до потпуног сагоревања. 


Следећих 8 начина свако може да примени, без изузетка. Није тешко бити успешан, само морамо да одлучимо то да будемо 😉



1. Проводите време напољу

Свеж ваздух је оно што нам је увек потребно. Посебно ако проводимо већину дана у затвореном и/или пред рачунаром. Идите у шетњу, ручајте напољу, уживајте у заласку сунца (или ако успете да устанете, у изласку сунца), возите се бициклом до продавнице или посла. Не мора да буде ништа компликовано, само се покрените и постарајте се да добијете своју дневну дозу витамина Д.



2. Здрав сан je неоспоран

Здрав сан је важна ставка у вашој стратегији успеха. Да бисмо били успешни, морамо да будемо здрави и баш због тога морате да поштујете ваше време за спавање. Препоручује се да се увек иде на спавање у исто време и да се устаје у исто време. Одраслима је потребно 7-8 сати сна. Одредите која је вама најпродуктивнија стратегија за спавање и спроводите је у дело.



3. Имплементирајте конструктивну вечерњу рутину

Уместо чувене вечери после посла - ТВ + вечера, или сурфовања интернетом; осмислите мало пажљивије вашу вечерњу рутину.

Истина је да требамо да се одморимо (то нам је итекако потребно!), али одмарање уз ТВ ће нам потрошити неколико продуктивних сати које можемо да искористимо да се припремимо за сутрашњи дан и да се одморимо на прави начин. На шта мислимо?

Прво одрадите све што вам је потребно да би вам сутрашњи дан био успешан; направите листу обавеза за сутра, направите ужину, припремите шта ћете да обучете. Након што сте решили ту обавезу, можете да се опустите. Одвојте време за вас уз купку, читање књиге, вежбајте, напредујте у вашем хобију или проведите вече са пријатељима. 



4. Вежбајте сваког дана

Кад нам је листа обавеза препуна, сви мислимо да немамо времена за 30мин или 60мин вежбања. Али морамо да се присетимо да нам физичка активност подиже расположење, добијамо више енергије, смањује стрес и велики је фактор у нашој стратегији успеха. 



5. Закажите обавезан одмор за себе

Баш као здрава исхрана и физичка активност, и планиран одмор је важна компонента вашег личног успеха. У вашем недељном распореду одвојте време за потпуно искључење од свих обавеза. 

Није потребан никакав фенси одмор у бањи; можете фантастично да се одморите и код куће уз било коју активност која вам помаже да напуните батерије до 100%.
















6. Идите корак по корак

Обавезе око једног великог пројекта могу га нас обесхрабре. Уместо да стално размишљамо о завршном резултату, боље је да се фокусирамо на садашњи тренутак и видимо шта је оно што можемо данас да урадимо. Поделите тај велики циљ на више мањих, па се онда фокусирајте на одрађивање тих малих циљева, један по један.

Или ако је ваша листа обавеза превелика, не дозволите ни то да вас обесхрабри. Разврстајте је по АБВГД методи о којој смо причали, и крените корак по корак док не решите све важне обавезе. Неважне игноришите.



7. Научите када требате да кажете НЕ

Да бисмо успешно игнорисали, морамо да научимо да кажемо НЕ неким обавезама, људима, лошим навикама. Увек с апсолутним поштовањем наравно. Овако ћемо створити себи нове шансе да кажемо ДА активностима које нас стварно чине срећним и успешнијим.



8. Уживајте у тренутку

Лепо је имати све забележено у фоткама и видеима, на друштвеним мрежама или само у вашем телефону; али уместо да се стално трудите да имате савршене фотографије, покушајте бар једном недељно да уживате у дану без потребе да ишта забележите. Чак и ова мала навика ствара нервозу.




Фотографије преузете од:

Photo by Olia Nayda
Photo by Jed Villejo

 

Постави коментар