15 неочекиваних чињеница о Јапану

30.7.19











Ова острвска земља је позната као земља излазећег сунца, као технолошки и економски једна од најразвијенијих земаља на свету и као земља где људи живе најдуже.
Ево још неких занимљивих чињеница о Јапану.

1. У Јапану је некултурно отворити поклон у присуству особе од које сте тај поклон добили. 

2. У јапанском језику не постоје имена за месеце у години. Месеци се једноставну називају по редним бројевима. На пример, Септембар је ”кугатсу”, што значи ”девети месец”.

3. Уколико Јапанци не желе да вам помогну у нечему, они вас никад неће одбити. Уместо тога, они ће рећи да им треба времена да размисле. Међутим, никад нећете одговор од њих.

4. У Јапану не постоје депоније смећа јер се сво смеће рециклира.

5. На улицама не можете наћи канте за смеће. Само контејнере за прикупљање флаша.

6. У Јапану можете да пушите свуда, сем на железничкој станици и аеродрому. Међутим, пошто немају канте на улицама (и никоме није дозвољено да оставља смеће), пушачи морају да носе пепељару са собом.

7. Јапанци обожавају да једу и причају о храни. У току оброка се сматра пристојним да изнова хвалимо храну коју једемо.

8. Коњско месо је међу омиљеним у Јапану. Назива се ”басаши”, сече се веома танко и једе се сирово.


Фото: www.hedonistit.com 

9. Запослени никад не завршавају са послом на време. Они обично чекају док им њихов шеф не каже да могу да иду кући или оду кући након што је послодавац отишао. Завршавањем са послом на време се сматра да нису одани компанији, па доста запослених остаје и до касних сати на послу.

10. Јапански језик има једну суморну реч ”кароши”, што значи ”смрт од прекомерног рада”. Многи млади и данас имају здравствене компликације због превише рада. Ова тужна навика је запажена и у другим деловима Азије, али многе компаније тренутно скраћују радно време и покушавају да се боре се против културе прекомерног рада.

11. Јапан је једина земља на свету где се не сме каснити ни минут. Дешава се да се железничка компанија извини путницима ако воз касни (или крене раније) само 20 секунди!

12. У северним градовима Јапана, улице и тротоари се греју зими, тако да они немају проблем са ледом. Међутим, већина домова нема централно грејање. 

13. Школска година почиње 1. априла.


Фото: www.taramilktea.co 

14. Риба и месо су веома повољни. Међутим, воће је веома скупо. Једна јабука кошта око 300 динара. Најскупље воће је диња које може да кошта чак 20 000 динара. 

15. Пуковник Сандерс, заштитно лице КФЦ-а, је веома популаран у Јапану. На Бадње вече, Јапанци иду у КФЦ и славе уз пилећа крилца. Већина Јапанаца су будисти или шинтоисти, па они славе Божић из забаве.

 Главна Фото: www.taramilktea.co 

Постави коментар