Како покренути свој бизнис док радите 9-17

22.8.19


Многи желе да побегну из своје рутине и замене свој 9-17 посао неким креативним бизнисом или самосталним послом. Али, оставити редовну плату и упутити се у авантуру, где нас чека ко зна шта, звучи застрашујуће! На срећу, не морамо овај корак нагло да направимо. Можемо да градимо свој бизнис док радимо наш свакодневан посао. Могуће је, али није лако. 

Искористите ваше слободно време

Тешко је након свакодневног посла скупити снаге за још један посао, али морамо да искористимо оне слободне тренутке које иначе траћимо. Одмарајте се квалитетно, па остало слободно време искористите за ваш додатан пројекат. Можете устати сат времена раније (кад имате најбољу концентрацију!), или сте можда ноћна птица па радите увече. Размислите када у току дана имате бар по 90 минута слободног времена и уложите га паметно. Сви требамо да се одморимо уз добар филм, али само кад нам је одмор потребан, а не кад нам је досадно.

Скратите викенде и одморе 

За успех је потребно време, а негде морамо да га украдемо. Посветите суботу или недељу вашем бизнису и намените понеки дан од одмора за додатан рад. Тренутно ће вам бити напорно, али ће вам се исплатити на дуге стазе. 
Што би рекао непознати аутор: ,,Предузетништво захтева да живимо неколико година на начин на који већина људи не жели, да бисмо провели остатак живота као што већина људи не може”. 

Паметно трошите новац

Сви волимо некад да се частимо, али морамо и паметно да улажемо новац. Ако не желите да радите у корпорацији целог живота, време је да почнете да улажете стратешки.
Прво, улажите у себе. То је најсигурнија опција. Уложите у додатне часове, курсеве, књиге које ће вам помоћи да развијате ваш бизнис. Када добијете неопходно знање, почните да улажете у ваш бизнис или неку другу прилику која би могла да вам донесе пасиван приход. 

Повежите се са људима

Контактирајте људе из ваше индустрије који би вам могли помоћи или дати вредне савете. Питајте пријатеље и колеге за њихово мишљење о вашем пројекту. Немојте се плашити критике, већ све информације искористите за унапређење вашег новог бизниса. Ако не добијете помоћ на овај начин, бар ће се прочути за ваш посао и добићете бесплатну рекламу.

Потражите помоћ

Доћи ће време кад вам буде затребала додатна радна снага. Можда неки део посла не знате да радите, немате времена или једноставно не желите. Предузетници у почетку покушавају све сами да раде због уштеде новца, али запитајте се колико ћете уствари уштедети. Ако су вам потребне услуге графичког дизајнера или фотографа на пример, можете унајмити фриленсере. Не морате запошљавати људе са пуним радним временом уколико то не можете да приуштите.

Кад се посветити свом бизнису 100%

Размислите у ком тренутку напокон можете да се посветите свом бизнису са пуним радним временом и дате отказ.
Приходи од бизниса морају да буду већи од ваше плате и требало би да израчунате да ли ћете моћи да покријете ваше трошкове за идућих неколико месеци.
Уколико не испланирате када ћете напустити посао, вероватно никад нећете постати предузетник. У једном тренутку се морате потпуно посветити вашем бизнису. У супротном ћете стално чекати прави тренутак да дате отказ и можда никад нећете ни направити тако храбар корак.

Постави коментар