5 историјских места под заштитом УНЕСКА

18.7.19

УНЕСКО је ове године ставио још 29 локалитета под своју заштиту. Издвојили смо 5 које ми додајемо на нашу листу путовања.

Цркве у Пскову, Русија


A.G. Kalinenko/UNESCO

Цркве, катедрале, административне зграде и куле су део овог комплекса из 12. века. Град Псков се налази на северо-западу Русије, на обали реке Великаје. Сматра се да је основан 903. године.

Вавилон, Ирак


Qahtan Al-Abeed /UNESCO

Овај древни град се налази 85км од Багдада, у данашњем Ираку. Заштићена локација обухвата рушевине града који је између 626. и 539. године пре Христа, био главни град Вавилонског царства.

Џајпур, Индија 


Waj/Shutterstock

Познат као ”Ружичасти град” због многобројних зграда розе боје, Џајпур је главни град индијске државе Раџастан. Основан је 1727. године и дизајниран је да буде комерцијална престоница, коју улогу има и данас. Са популацијом од 3,1 милион, Џајпур је десети највећи град у Индији.

Црква Доброг Исуса, Брага, Португал 


SergeyRuSPb/Shutterstock

Црква Доброг Исуса на брду (на португалском: Bom Jesus do Monte) се налази на брду удаљеном 1км од града Браге на северу Португала. Саграђена у барокном стилу у 16. веку, црква је најпознатија по степеништу Пет Чула; које се састоји од 600 степеника, фонтана које представљају свако чуло и скулптура.

Vatnajökull национални парк, Исланд


Snorri Baldursson /UNESCO

Локација заузима 14% територије Исланда и састоји се од 10 вулкана, од којих су два најактивнији у овој држави. Овај предео је познат и по динамичном смењивању леда и ватре. 

Постави коментар