Chanel висока мода јесен/зима 2022

12.7.22





Шанел је синоним за луксуз и елеганцију. Коко Шанел је на основу свог идеалног стила изградила империју која прати тај исти стил већ 112 година. Шанел модна кућа је основана 1910. тако да мислимо да нам је добра рачуница. ;)

Карл Лагерфелд је водио кућу сигурним темпом од 1983. године, увек налазећи инспирацију у оригиналним Шанел креацијама, али и експериментишући са материјалима и кројевима. Након његове смрти пре три годинe (имао је 85 година), његово место је преузела Виргини Виард. Виргини је радила као помоћни дизајнер чак 30 година, тако да јој не мањка искуства. А ни талента, јер је овогодишња колекција високе моде за лето/зиму сигурно најбоља на Недељи Високе Моде. 


Романтичан, скуп и увек елегантан стил је заштитни печат Шанела. И Виргини је то одлично пренела у својим креацијама. Види се и да је дуго радила са Карлом јер се не примети нагла промена у дизајну услед промене креатора. Многе модне куће промене бар мало креативни смер када промене креативног директора, јер свако од њих увек више прати свој стил од стила куће која га је запослила. Док се у Шанелу није ни осетио прелаз на новог дизајнера, што је за велику похвалу.


Да ли сте такође знали да Шанел лансира нови парфем тек сваких 10 година?! Они полако и пажљиво граде свој бренд и не дозвољавају да упадну у замку брзог прављења новца. Данас Шанел заузима пето место на листи најпрофитабилнијих модних кућа у Француској. Диор заузима прво место.


Али да се вратимо на ову ревију. Колекције високе моде су баш екслузивне (у преводу - прескупе) и некоме би било и шашаво да издвоји толику суму новца за хаљину. Цене никад нису јавне, али се зна да једна хаљина вреди као одличан ауто или чак као нова кућа! Али морамо ценити уметност. Као што свако од нас не поседује Пикасову слику, тако већина нас не поседује ни Шанел хаљину. Али зашто не бисмо црпели инспирацију из оваквих ремек дела.


Прво да кренемо са венчаницом! На насловној фотографији можете видети предивну и једноставну венчаницу која је последња представљена  на ревији, али смо ми морали да је ставимо на прво место јер је дефинитивно најупечатљивији део колекције. Хаљина је направљена од свиле, док је шал сашивен од ecru crape материјала (за који нисмо нашли превод на српском али је наводно мекан, удобан и очигледно скуп материјал). Шал је ручно опшивен мотивима цвећа и савршен је додатак преко венчанице за зимско венчање. Па ето нам једне идеје!



Црне лепршаве хаљине које тако савршено прате ход манекенки су такође покупиле овације. 








Скоро све креације користе провидне материјале, које откривају минимално и никад нису провокативне. Баш у стилу Коко Шанел.







Овај изглед нам показује да се не плашимо мешања принтова.




Монохроматски изгледи увек изгледају најелегантније и најскупље.




Рози ткани капут је јединствени комад у колекцији, што се не види толико на фотографији, колико на видеу где видимо и процес шивења.






Овде можете погледати и целу ревију која траје само 9 минута! Невероватно је колико је труда уложено у продукцију ревије, да би трајала тако кратко. Али добро, колекције високе моде увек имају мањи број креација од стандардних колекција, па је и логично да краће трају.







Фото: Gorunway.com

Постави коментар