Како постављати циљеве - формула у 7 корака

10.7.21






Постављање циљева је важно за сваки део нашег живота. Увек планирамо колико желимо да зарађујемо, који посао желимо да радимо, како да будемо здрави, како да се опуштамо (што је такође важан циљ иако звучи просто), шта желимо да је циљ нашег живота, какве пријатеље желимо, супруга/супругу, колико деце желимо, итд. Јер ако не знамо где циљамо, нећемо знати шта требамо да радимо. И не мора да значи да ћемо постићи задат циљ, али важно је радити на њему; па ко зна, можда се оствари један део, можда остваримо и више него што смо помишљали, а можда променимо циљ у потпуности. Што би рекао Клемент Стоун: ,, Циљај на месец. Чак и ако промашиш, погодићеш неку звезду”.

Стратегија за постављање циљева је једноставна, али да би била успешна мора да се ради на њој непрестано и упорно. Овде нема места за забушавање.


7 корака за постизање циљева








1. Одлучи који је твој циљ и запиши га. 

Важно је да га имаш написмено јер све што није написано, није ни одлучено. 

Циљ мора да буде прецизан - значи немојте само да циљате на бољи посао, већ одредите тачно коју позицију желите. И реалан - постарајте се да можете постићи тај циљ, са тренутним способностима или вештинама које је могуће научити.


2. Поставите рок за постизање циља. 

Уколико је циљ абициозан/велики, поделите га на неколико делова и за сваки део поставите мини рок.


3. Направите листу корака које је потребно предузети за остварење циља. 

Напишите било шта што вам падне на памет. Након тога истражујте, па додајте још начина на који можете постићи тај циљ. Ову листу треба стално допуњавати.


4. Преуредите вашу листу у план. 

За организацију плана је важно пратити приоритете и редослед обавеза. Значи мора се знати шта је хитно урадити, а шта је важно али тренутно није хитно. План треба често разматрати и усавршавати.


5. Утврдите препреке и ограничења која вас спутавају. 

Запитајте се: ,,Зашто већ нисам постигао/ла овај циљ? Да бисмо постигли нешто што нисмо до сада постигли, морамо да постанемо неко ко до сада нисмо били. Радите на себи и стално се усавршавајте. Обично су највеће препреке оне које сами себи постављамо.


6. Преузмите акцију и то одмах. 

Након што одрадите првих 5 корака, почните са одрађивањем прве ставке са своје листе. Немојте ништа одлагати јер ћете тако само губити мотивацију. 


7. Радите на свом циљу сваког дана. 

Устајте рано, планирајте свој дан и урадите бар нешто за свој циљ. Убрзо ћете брже одрађивати кораке из главног плана и створити замах који ће вас приближити вашем циљу брже него што сте мислили.




Фотографије преузете од:

Photo by Daria Mamont

Photo by Magnet.me

Постави коментар