5 корака до продуктивнијег викенда

16.7.21



Викенди умеју да пролете и можда баш због тога многи не воле понедељке. Уколико желите боље да искористите ваш крај недеље и дочекате понедељак освежени и спремни за нове изазове, направите у петак стратегију за ова два дана одмора.


1. Искористите ваша јутра

Викендом нам се често деси да споро започнемо дан, али не дозволите да изгубите јутро да бисте дуже лешкарили, сурфовали интернетом или одгледали још једну епизоду тренутно омиљене серије. Практикујте да сваки дан устајете у исто време. Доказано је да ако сваки дан устајемо у исто време, имаћемо квалитетнији сан, сами ћемо се будити ујутру и на тај начин ћемо боље искористити наш дан. Какво нам је јутро, такав ће нам бити и остатак дана. Нећемо дозволити да нам цео дан прође непродуктивно због једног лењог јутра. Осим уколико смо испланирали дан када желимо да не радимо ништа - то је већ ОК. ;)


2. Не остављајте све обавезе за викенд






Сви замишљамо да ова два дана трају много дуже и све наше обавезе планирамо да урадимо баш за ових 48 сати. Али немогуће је урадити све кућне послове, одмарати се и дружити се за тако кратко време. Уместо тога, пробајте да кућне послове радите у току радних дана. Одредите неки други дан за чишћење куће или распоредите ову обавезу на целу недељу. Започињање викенда са чистом кућом ће нам оставити времена за опуштање, спа дан или више времена са породицом и пријатељима.

Исто се може рећи и за забавне активности. Уколико само радимо у току недеље и сва дружења оставимо за викенд, убрзо ће нам крај недеље постати пребукиран. Пиће са пријатељима је забавно и после посла, када је и мања гужва у кафићима. Овако ће нам и радни дани бити забавнији. 


3. Користите тајмер за све обавезе

Можда мислите да немате времена за омиљени хоби, читање или кување? Међутим, уколико одлучите да учите неки језик само 30 минута на дан, постићи ћете више него што сте икад замишљали. Исто важи и за чишћење, кување, учење или било коју другу обавезу. Покушајте суботом и недељом 30 минута да радите на вашем хобију и наравно користите тајмер. Видећете како ће време пролетети и колико ћете урадити за тај мали блок времена. 


4. Учите, Одмарајте се и Напредујте


Сваког викенда покушајте да испуните ова три циља. Увек треба тражити простор за раст и усавршавање, па је викенд право време за то јер нисмо преоптерећени послом.

Учите - Нађите хоби или радите на некој вештини која је важна за ваш посао или којом сте одувек хтели да владате. Покушајте да да постигнете овај циљ уз помоћ тајмера и учења на залогаје који смо споменули.

Одмарајте се - У данашње време чак и одмарање морамо да планирамо. Да вас нико не би прекидао у овој важној активности (иначе бисмо сагорели од обавеза), важно је да посматрате ово време као пословни састанак који не сме да се прекине. Искључите интернет и одговарајте само на хитне позиве. Дружење са вама драгим људима, је ипак део слагалице који се зове успех.

Напредујте - Многи успешни људи, који су одлучили да поделе своје тајне успеха са светом, кажу да чак ни о опуштању не треба размишљати превише опуштено. Они недељом издвоје један блок времена када размишљају о томе шта требају да побољшају у свом приватном и пословном животу и тада праве план за наредну недељу.


5. Направите план за ваш викенд

Чак и успешно одмарање мора да се планира. Потребне су сличне тактике као за ваше пословне дане. Одредите шта је најважније да се уради у том временском оквиру, поставите рокове и држите се стратегије. Уколико немате солидан план, лако ћете упасти у нечији туђи план и изгубити време радећи ствари које нисте намеравали. 

Желимо вам свима успешан викенд! 



Фотографије преузете од:

Постави коментар