Ствари на које трошимо превише новца

7.7.19


Финансијска стабилност захтева много одговорности, труда и дисциплине. Сви знамо да требамо да штедимо и да трошимо мање него што зарадимо (што често може да буде тешко), али понекад нас мали свакодневни трошкови спутавају у томе. 

Кафа
Овај трошак бисмо могли лако да избацимо из нашег буџета. Можемо да направимо одличну кафу кући или на послу. Или не морамо на свакој паузи уопште да пијемо кафу. Ако одрадимо брзу рачуницу, увидећемо колико ова навика утиче на наш буџет. Наша свакодневна кафа од 100 дин може да направи трошак чак до 22,000 дин годишње! 

Ручак на послу
Ако свакодневна кафа прави позамашну рупу у буџету, колико онда може да нас кошта ручак или ужина на послу. Нећемо себи ускратити понеку паузу у ресторану, али можемо да почнемо са прављењем сендича код куће за посао. Ваш сендвич ће вероватно бити укуснији од већине куповних. 


Теретана
Плаћате месечну чланарину за теретану, а немате времена (или дисциплину) за тренинг? Онда је и ово непотребан трошак.

Изласци
У реду, нису изласци проблем, већ сва та прескупа пића која иду уз њих. Немојте да се заносите са неким новим пићима необичног имена и високе цене. Или ако баш морате, останите при једном пићу. 

Сезонска одећа
Свако годишње доба морамо да освежимо нашу гардеробу са нечим што је ново, повољно и у тренду. Одлично решење су компаније које сваке недеље имају неку нову колекцију! И тако завршимо са ормаром пуним одеће коју можда никад нећемо носити или која неће ни изгледати тако добро следеће године. Зашто не бисмо улагали новац у класичну одећу која ће дуго трајати и преживеће све сезонске експерименте. Не морамо пуно новца трошити на овакву одећу, само требамо пажљивије бирати. Сетите се, колико сте дуго могли да носите звонцаре или патике са платформом. 

Превоз
Не морамо увек да идемо на посао колима. Правимо више гужве по граду и мање гужве у нашим новчаницима. Такође, ГСП и није тако лош ових дана. Ако можете, пробајте и бициклом да идете на посао. Уштедећете и на теретани. 😉

Флаширана вода
Купите флашу коју можете изнова да користите за воду. На овај начин ћете и стварати мање пластичног отпада. Квалитет флаширане воде није ништа бољи од воде са ваше чесме. Уколико сумљате у квалитет чесмоваче, набавите филтере за воду. Исплатиће се на дуге стазе.

Фото: www.mikuta-shop.nu

Постави коментар