Рецепт за успешну недељу

19.7.19





Како ви започињете вашу недељу? Да ли размишљате унапред шта се треба одрадити тих дана или једноставно једва чекате петак? Ево малих корисних савета за успешну недељу.

1. Направите циљеве за целу недељу

Циљеви ће вас мотивисати целе недеље и према њима правимо план за ту недељу. Пре него што било шта започнете, направите план. Овако ћете бити продуктивнији и нећете трошити време на безначајне задатке, јер ћете знати да вас они не воде ка вашим циљевима. 

2. Одморите се од технологије

Један дан недељно немојте користити ниједну врсту технологије. Изузев телефона за приоритетне позиве. Па чак немојте да читате ни занимљиве блогове. 😉 Ова детоксикација нам је свима потребна у ово доба превелике онлајн присутности, и премало дружења уживо. Испланирајте и тај дан. Проведите га у природи или једноставно радите кућне послове. Видећете да ћете бити продуктивнији и опуштенији кад се ослободите разних екрана.

3. Пратите ваше финансије

Колико год волели шетње по тржним центрима, морамо и њих да планирамо. Бар према нашем новчанику. Одредите колико ћете потрошити и уштедети сваке недеље за разне активности и неопходне трошкове. На овај начин можете открити која мала активност вам прави већу рупу у недељном буџету и уштедети више новца. 

4. Научите да кажете ”НЕ”

Једно ”НЕ” у правом тренутку вам може сачувати и време и живце. Не дозволите да трошите своје време чинећи другима услуге само зато што не знате да кажете не. Спремите листу изговора и вежбајте! Једно једноставно ”не знам” ће бити довољно, али и ”немам времена од оволико посла” је такође врстан изговор.

5. Испланирајте ваше слободно време

Радите напорно, али се поштено и одморите. Немојте да мешате посао и одмор. Ако сте на послу, будите потпуно фокусирани на посао. Ако се одмарате, немојте мислити на посао. Одмор није забава, већ потреба за обнављањем енергије.


6. Посветите мало времена само себи

Ни ово није одмор, већ потреба за напредовањем. Одвојте бар 30 или 60 минута дневно за читање, неки хоби или спорт. Ако смо завршили школу, не мора да значи да требамо да престанемо да учимо.

7. Не тежите савршенству

Многи од нас не започнемо неки пројекат јер не можемо савршено да га одрадимо. Не кренемо да тренирамо јер не можемо да стигнемо на аеробик 3 пута недељно, одустанемо од кувања јер нам прво јело не успе, па и не планирамо нашу недељу јер мислимо да не можемо да испунимо циљеве које смо сами себи задали. Ако направите план за целу недељу или дан, није страшно ако не успете да постигнете све. Али, важно је почети и бар нешто одрадити. И наравно, не одустајати. Постајаћете све бољи у планирању и испуњавању својих циљева. И бићете задовољним собом, без оптерећења за савршенствима.

8. Урадите најтежи задатак ујутру

Отарасите се најтеже обавезе одмах ујутру и лакше ћете дисати остатак дана. Ако на послу првом приликом завршите досадан задатак, отарасићете се и шефовских запиткивања о том задатку. Што би рекао Марк Твен: ”Ако морате да поједете жабу, најбоље је да то обавите одмах ујутру. Ако морате да поједете две жабе, најбоље је да прво поједете већу.”

9. Наместите ваш кревет

Можда вам се не чини као велика обавеза, али многи од нас немају времена за намештање кревета ујутру. Одрадите ово ујутру и започните дан, али и недељу, малим успешним навикама. 

10. Испланирајте нешто узбудљиво

Не можемо стално да радимо. Нити нас могу инспирисати само суво испуњавање задатака на нашој листи. Морамо себе наградити за успешно обављену недељу и закључити је нечим узбудљивим. Било да је то кафа са вашим омиљеним људима после посла, посета неком новом граду за викенд или вишесатна шетња тржним центрима; ове мале награде такође убаците у ваш календар. 

Фото: www.galmeetsglam.com 

Постави коментар