10 ствари које требати имати ако путујете авионом

23.7.19


Ако се добро спремимо за пут, бићемо опуштени и спонтани када стигнемо на дестинацију. Уколико сте један од путника који се на брзину пакује, прођите кроз нашу листу јер ће вам сигурно помоћи да нешто не заборавите.

Удобна обућа + чарапе

Путовања могу да одузму доста времена. Морамо да дођемо на аеродром 1 сат раније, да предамо пртљаг, прођемо пасошку контролу и наравно да увек чекамо авион минимум 30 минута. За сву ову шетњу и стајање нам је потребна адекватна обућа, као и чарапе (уколико смо кренули у сандалама) за авион. У авиону је увек хладно. Једне чарапе у ручном пртљагу ће вам сигурно добро доћи.

Слојевита одећа

Кад смо већ код хладне атмосфере у авиону, увек понесите и слојеве одеће да се осигурате од хладноће. Или бар неку велику мараму која може да послужи као прекривач. Али никако немојте да их спакујете у торбу. Пребаците додатну одећу преко руке и тако прођите кроз обезбеђење, јер се онда та одећа неће рачунати као пртљаг. Запамтите, ваш рућни пртљаг не сме да пређе тежину коју је одредила ваша авио компанија. Обично је то од 5кг до 8кг, у зависности од авио компаније.

Несесер са свим неопходним ситницама

Припремите мали несесер са свим ситницама које ће вам бити потребне у току лета. Само пазите на правила о забрањеним предметима у авиону. Изоставите из несесера турпије, маказице; као и било које течности. Четкица за зубе, мала паста, мала четка за косу, влажне марамице, као и обичне марамице су основни део сваког несесера за путовање.

Копија вашег пасоша

Пасош је најважнији део вашег ручног пртљага за инострана путовања. Али, такође би требало да понесете и копију пасоша (копија прве стране са личним подацима) уколико га изгубите. 

Флаша воде

Ок, знамо да уношење течности није дозвољено преносити преко царине на аеродрому, али је можете купити после. У авиону је влажност ваздуха ниска, па је дехидратација могућа. На сваких сат времена проведених у авиону, требамо да попијемо око 200мл воде.

Грицкалице

Никад се не зна кад ћете огладнети јер ова путовања могу да потрају, али и авионска храна вам се можда неће свидети. Понесите бар неки чипс или сендвич, чак и за кратак лет. Течност можда није дозвољена да се уноси у авион, али храна јесте. 

Жваке

Нећете веровати, али жваке ће вам олакшати непријатан притисак у ушима који сви искусимо у току лета. Као и освежити ваш дах након лета и свих тих грицкалица. ;) 

Одећа или било која ствар за још један дан путовања

У случају да не путујете кући, понесите одећу за још један дан путовања. Можда се деси да вам се загуби пртљаг, па морате бити спремни и на те ситуације. Јавите се служби за изгубљен и нађен пртљаг на аеродрому, и сигурно ћете добити ваш кофер са малим закашњењем. 

Нешто за забаву

Књига, магазин, таблет или слушалице. Понесите све! Никад се не зна у каквом ћете бити расположењу. Ако желите да искористите време у путу за учење, онда читајте. Или чак понесите једну свеску ако добијете неку идеју за ваш тренутни пројекат. У крајњем случају, ако смо уморни, слушалице су најбољи избор. Опустите се уз музику или ваш омиљени филм, и уживајте у лету. 

Постави коментар