Како уштедети док живимо у граду

5.8.19


Финансије су главна преокупација нас одраслих и живот у граду нам свакодневно прави рупе у буџету. Када скокнемо до ресторана, тржног центра или купимо скупу торбу коју смо морали да имамо, трошимо новац који смо могли да уштедимо за непредвиђене ситуације. Како контролисати наше издатке и одржати наш животни стил? Пронашли смо неке путоказе.

Анализирајте ваше трошкове

Немојте бити особа која не зна где јој иде сав новац. Чак и новац за забаву треба да буде одговорно потрошен. Поделите трошкове у три групе: Основни трошкови (храна, кирија, рачуни, 70%), Уштеђевина (новац који чувате за будућност, 15%) и Додатни трошкови (трошкови за забаву и одмор, 15%). Ови проценти ће се мењати како вам приходи буду расли, па тада повећавајте уштеђевину за будућност. Када имамо неки додатни новац на који можемо да се ослонимо, лако ћемо преузимати пословне ризике и мењати послове.

Одморите се од излазака

Кад живите у граду, прилике за трошење су свуда. Сваки дан сте у прилици да идете на неки концерт, ресторан, новоотворене продавнице и изложбе. Али, бар један дан недељно покушајте да не трошите на забаву. Можете се бесплатно забављати уз књигу, филм или излет у природи са пријатељима. Приметићете како ће се ваше финансије опоравити због овако малог корака.

Нађите бесплатне активности

Нађите на интернету бесплатне активности у вашем граду, саставите списак и крените у истраживање. Не мора свака забава да захтева трошење новца.

Смањите вечере у ресторанима

Кување може да одузме много времена, али честа куповиина готове хране нам одузме пуно новца. Пратите колико трошите на куповну храну бар једне недеље и видећете да то није мала свота. Прошетајте до пијаце, купите свеже намирнице и скувајте здрав оброк код куће. Ваш новчаник и фигура ће вам сигурно бити захвални.

Нађите додатан посао

Многи људи повећавају своје буџете послом са стране. Ако имате неки хоби, можда можете да га уновчите. 


Getty Images

Имајте циљ

Као и за све у животу, и за буџет нам је потребан план. Знајте зашто штедите. Путовање, ауто или неку другу инвестицију. То ће вам бити довољна мотивација и спречиће вас да трошите на свакодневне ситнице.

Уштедите на путовањима

Ако резервишете одмор, распитајте се добро и тражите повољне услове. Такође, када можете, замените ауто/такси аутобусом. 

Купујте намирнице на велико

Немојте стално ићи због сваке ситнице у продавницу. Ако сваки дан скокнете до продавнице,  сигурно ћете потрошити 30 минута док све обавите и потрошићете више новца. Непланирано, наравно. Купујте на велико, једном или два пута недељно. Уштедећете новац и ваше време. Пола сата сваки дан се акумулира, и то време можете да утрошите на нешто корисније. Рецимо, читање.

Продајте ствари које вам не требају

Можда сте купили неку ствар која вам ипак не треба? Продајте је преко интернета. Код нас има толико сајтова преко којих можете да продајете разне ствари, старе или нове. Зарадићете, решићете се непотребних ствари и те ствари ће купац знати боље да искористи од вас.

Главна фото: www.9to5chic.com

1 коментар