6 НАЧИНА ДА СЕ ОТАРАСИТЕ ШЕЋЕРА

5.7.19

Шећер је незаобилазан састојак у скоро свим колачима, тортама, соковима, па чак и хлебу и житарицама. И док ми уживамо, наше здравље трпи узроке тих ужитака. Кожа нам стари, добијамо каријес, добијамо додатне килограме, повећавамо ризик од дијебетеса, стално смо уморни и постајемо зависници од шећера.

Није немогуће избацити шећер из исхране; али је потребно мало воље, кувања и снаге за често одбијање дезерта на славама.

Фото: www.accordingtobbooks.com

1. Једите више воћа
Да почнемо са здравим шећером. Уколико грицкате воће за ужину, доручак или можда дезерт, ваше потребе за шећером ће бити задовољене, па нећете жудети за парчетом торте. Надамо се 😉

2. Смањујте шећер у кафи/чају
Смањујте постепено шећер у вашој кафи или чају. Не морате одмах да заволите горку кафу. 

3. Избегавајте храну без масноћа
Такозвани 'low-fat’ или ‘fat-free’ производи су они производи из којих је уклоњена масноћа, па с тим и укус, који је надокнађен шећером и вештачким заслађивачима. Масноћа вас неће угојити, шећер хоће! Иначе Кето дијета не би била тако популарна данас.
Фото:www.cupfulofkale.com

4. Купујте само цеђене сокове
Када сте последњи пут прочитали састојке на тетрапаку? Већина сокова садржи само око 25% воћа, адитиве и наравно шећер. Овај сок једноставно није вредан толиког уноса шећера. Цеђени сокови су ионако укуснији и неупоредиво здравији.
* Не морамо ни да спомињемо колико су газирани сокови лоши за нас.

5. Мање куповне хране, више хране из ваше кухиње
Избегавајте индустријски обрађену храну која поред шећера садржи и додатне заслађиваче, и од сада спремајте супице, сосеве, поховану пилетину сами. Сигурно ће вам одузети више времена сада, али ће вам се кроз добро здравље дугорочно исплатити.

6. Читајте састојке на куповној храни
Кукурузни сируп је такође врста шећера који је чак 6 пута слађи од шећера. Садрже га газирани сокови, али и доста хране. Истражујте састојке ваше свакодневне хране. Не препустите ништа случају. 

Постави коментар