Како да будемо самоуверени сваки дан

4.9.19


Не може сваки дан да буде савршен, али ми можемо на неколико начина да постанемо самоуверенији и тако побољшамо свој дан. 

Започните дан са музиком

Уместо да се спремате за дан у тишини, направите листу ваших омиљених песама које ће вам подићи енергију и разбудити вас. Ваше расположење ће прећи од још-само-5-минута до започнимо-већ-једном-овај-успешан-дан за трен.

Научите нешто ново

Сваки дан научите нешто ново. Слушајте неку занимљиву емисију, читајте књигу/новине или разговарајте са занимљивим људима. Увек требамо да се усавршавамо. Самоувереност захтева константан рад на себи и учење.


Одрадите неки задатак који стално одлажете

Сви имамо бар једну обавезу коју стално одлажемо. Можда нас мрзи да је одрадимо или је једноставно претешка за нас, па се одлучујемо да је оставимо за неки храбрији дан у будућности. Решавање ових обавеза је један од главних начина за успешнији дан. Бићете поносни на себе и желећете да одрадите бар још један од тих незгодних задатака. Али је важно натерати себе да направимо први корак, па ће ланчана реакција лако кренути након тога. Покушајте да одрадите ту обавезу одмах ујутру јер тада имамо највише енергије и воље. Сад замислите како ће вам бити успешан дан ако га започнете дуго очекиваном победом. 

Вежбајте

Иако ову теорију сви знамо, ретко је примењујемо и резултат су неискоришћене чланске картице од теретане. Тешко је отићи на тренинг након 8 сати рада и гомиле обавеза на нашем списку које још нисмо ни кренули да одрађујемо. Али, требамо да издвојимо бар 3 пута недељно по сат времена за било који тренинг и наше тело, али и ум, ће нам бити захвални. Бићете поносни на себе јер сте накопон сами себе натерали да вежбате, и налет ендорфина (хормона среће) након вежбања ће вам улепшати дан. Па шта чекате?! Згазите и ову обавезу и појачајте самопоуздање!

Будите позитивни

Све је ствар вежбе, па чак и позитивност. Тренирајте свој ум да тражи само позитивне информације у околини и избегавајте трачеве, празне приче и жалопојке. Заобилазите негативне људе и дружите се само са онима који теже ка успеху. Не морају да буду успешни, али је важно да размишљају у том правцу. Гледајте едукативне програме (Свашта можемо да нађемо на ЈуТјубу!), а не ријалитије или вести које нас само извештавају о катастрофама у целом свету или политичким дебатама. Примајте само информације које могу позитивно да допринесу нашем успеху на приватном и пословном плану. Ако се нађете усред непожељног разговора, слободно зауставите нечију негативну причу или пређите на неку другу тему. Објасните тој особи ваш нови став и ко зна, можда ће и она да га прихвати као свој нови животни стил, или ће једноставно наћи другог саговорника за своје негативне разговоре. Што би рекао Махатма Ганди: ,, Не дозвољавам никоме да пролази кроз мој ум са њиховим прљавим ципелама”.


Урадите нешто ново

Унесите у сваки ваш дан неку новину. Испробајте нову храну, пишите новим фонтом, пијте кафу на паузи са неким новим људима. Било каква новина, мала или велика, ће учинити ваш дан различитим и узбудљивим. Живите сада 30 дана са тако малим новинама и какав ћете месец имати! 

Имајте циљеве за свој дан

Живот нас одраслих може бити досадан. Пошто морамо да будемо одговорни, морамо да радимо сваки дан. Па нам је сваки дан исти, што прелази у исте недеље и идентичне месеце. Ни не приметимо да је цела година прошла док не видимо колико је неко дете из нашег окружења порасло. Морамо да пазимо како проводимо наше дане да бисмо зауставили овај једноличан тренд. Проверавајте да ли сте испунили своја очекивања за сваки дан тако што ћете постављати свакодневне циљеве. Не морају да буду велики. Шетање вашег љубимца, ручак са пријатељима или неки кућни послић такође може да буде циљ. Увече размислите о свом дану и направите циљеве за следећи дан. Можете и да направите листу ствари које сте добро одрадили тог дана, ствари које сте лоше одрадили као и начине на које ћете сутра бити ефикаснији. Тако ће вам сваки дан бити бољи од претходног, и сигурно више нећете имати једноличне дане.

Foto: Diego Zuko

Постави коментар